22 Aralık 2009 Salı

BÖLGEMİZİ TANIYALIM


BÖLGEMİZİ TANIYALIM ünitesinde güzel yurdumuzun 7 bölgesinin coğrafi özelliklerini inceledik.Grup çalışmasında 7 bölgemiz ileYAP- BOZ hazırladık.
KAZANIMLAR
*Türkiye’nin kabartma haritası üzerinde yaşadığı bölgenin yüzey şekillerini genel olarak tanır।
*Yaşadığı bölgede görülen iklimin, insan faaliyetlerine etkisini, günlük yaşantısından örnekler vererek açıklar।
*Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir।
*Yaşadığı bölgedeki insanların doğal ortamı değiştirme ve ondan yararlanma şekillerine kanıtlar gösterir.

Çalışmalarımız sırasında hem eğlendik, hem öğrendik.


Okulumuzun coğrafya öğretmeni İlknur BAŞAT öğretmenimizin değerli bilgilerinden yararlandık.


BÖLGELERİMİZ
Doğal, beşeri ve ekonomik özellikler yönünden sınırları içinde benzer özellikler gösteren ve diğer yerlerden ayrılan geniş alanlara bölge denir. Türkiye 7 coğrafi bölgeye ayrılmıştır.
Kapladığı Alanlara Göre Bölgelerimizin Sıralanışı:
1.Doğu Anadolu Bölgesi (%21) 2.İç Anadolu Bölgesi (%20) 3.Karadeniz Bölgesi (%18) 4.Akdeniz Bölgesi (%15)
5.Ege Bölgesi (%10) 6.Marmara Bölgesi (%8,5) 7.Güneydoğu Bölgesi (%7.5)





EGE BÖLGESİ
* Adını Ege Denizi'nden almıştır. Kıyıları çok girintili çıkıntılıdır. Bu nedenle çok fazla koy, körfez, ada ve yarımada vardır. Kıyılardan iç kesimlere gidildikçe yükselti artar.
* Kıyılarda Akdeniz, iç kesimlerde karasal iklim görülür. Ancak, dağların uzanış yönü sayesinde kıyıdaki Akdeniz iklimi iç kesimlere kadar sokulabilir. Orman bakımından fazla zengin değildir.

MARMARA BÖLGESİ
* Ortalama yükseltisi en az olan bölgemizdir. Bu durum ulaşımı kolaylaştırmış, geniş tarım alanlarının oluşmasında etkili olmuştur.
* İki kıtada (Asya-Avrupa) toprağa sahiptir. İstanbul ve Çanakkale boğazları bu bölgede yer alır. Gökçeada ve Bozcaada da bu bölgede yer alır.


GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
* Alan bakımından en küçük bölgemizdir.
* Nüfus bakımından sonuncu olmasına rağmen alanı küçük olduğu için yoğunluk fazladır.
* Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Siirt illeri bu bölgede yer alır.* İklim kısmen karasaldır. Gaziantep ve çevresinde kısmen Akdeniz ikliminin etkileri görülür. Bu nedenle bölgenin batı kesimlerinde zeytin yetiştirilir

KARADENİZ BÖLGESİ
* Karadeniz kıyısında yer aldığı için Karadeniz Bölgesi denilmiştir.
* Engebeli bir arazi yapısı vardır. Bölgenin büyük bir kısmını dağlık alanlar oluşturur. Bu durum ulaşımı güçleştirmiştir.
* Özellikle kuzey-güney doğrultusunda kıyılardan iç kesimlere ulaşım belli geçitlerden yapılmaktadır.
* Rize, Trabzon, Samsun, Sinop, Zonguldak, Kastamonu, Ordu ve Giresun illeri bu bölgede yer alır.
* Kırsal nüfusun en fazla olduğu bölgemizdir. Şehirler genelde kıyılara yakın yerlerde kurulmuştur. Köylerde arazi yapısından dolayı evler dağınıktır.

* Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya, ve Çoruh nehri en önemli akarsulardır.
* Her mevsim yağışlı ılıman bir iklimi vardır. Ülkemizin en fazla yağış alan bölgesidir. Türkiye ormanlarının büyük bir kısmı bu bölgede bulunur.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ
* Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra 2. sırada yer alan bölgemizdir.
* Yüksek plato şeklindeki düzlükler geniş yer kaplar. Bu yüzden ulaşım kısmen kolaydır.
* Sakarya ve Kızılırmak en önemli akarsulardır. Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü burada yer alır.
* Nüfus bakımından ikincidir. Ancak kapladığı alana göre bakıldığında seyrek nüfusludur. Ankara, Konya, Kayseri, Sivas, Kırşehir, Niğde, Eskişehir ve Aksaray en önemli illerdir.
* Bölgede yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçen karasal iklim vardır. En az yağış alan bölgemizdir. Ormanlık alanlar azdır.














DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
* Yüzölçümü bakımından en büyük bölgemizdir. Ancak nüfus yoğunluğu oldukça seyrektir. Erzurum, Kars, Van, Malatya, Elazığ, Erzincan illeri bu bölgede yer alır.
* Dağlar geniş yer kapladığından tarım arazisi azdır. Türkiye’nin en yüksek noktası olan Ağrı Dağı burada yer alır.
* Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü buradadır. Fırat, Dicle, Aras gibi en önemli akarsular buradan doğar.
* Arazi yapısı engebeli, kış ayları uzun ve sert olduğundan ulaşımda büyük zorluklar yaşanmaktadır.
* Yazları kısa ve sıcak, kışları uzun ve soğuk geçen karasal iklime sahiptir. Orman bakımından fakirdir.



Çalışmalarımızı yaparken sınıf annemiz Hasret Teyzemiz de yardım etti.




AKDENİZ BÖLGESİ
* Adını Akdeniz'den almıştır. Geniş ve verimli ovaların yanında dağlık alanların da geniş yer kapladığı bir bölgedir. Çukurova (Adana-Osmaniye), Amik Ovası (Hatay), Silifke Ovası (Mersin), Antalya Ovası en önemli ovalarındandır.
* Toros Dağları bölgenin en batısından başlayıp Doğu Anadolu'ya kadar uzanan ülkemizin en uzun sıradağlarıdır.
* Ceyhan, Seyhan ve Aksu en önemli akarsulardır. Burdur, Isparta, Eğirdir göllerinin bulunduğu ve Göller Yöresi olarak bilinin bölüm de burada yer alır.


* Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimi görülür. Bu iklim tarım üretimi ve ürün çeşitliliği açısından çok elverişli bir ortam oluşturmuştur.















YAŞASIN BAŞARDIK !


YAŞASIN YURDUMUZ !
YURDUMUZU ÇOK SEVİYORUZ.

COĞRAFYA ODASINDA ÖĞRENDİKLERİM
YÜKSEKLİK:
Haritalardaki renklerle ova,plato,dağ yani hiçbir yüzey şekli gösterilmez.Yükseklikler gösterilir.Yeşil renk 0-500 m arasını,sarı renk 500-1000m arasını ve bundan yüksek bölgeler ise kahverengi olarak gösterilir.
İKLİMLER:
Bizim ülkemizde üç çeşit iklim görülür.Bunlar:Akdeniz İklimi,Karadeniz İklimi ve de Karasal İklimdir.Akdeniz iklimi Akdeniz Bölgesinin kıyı şeridinde görülürken Ege Bölgesinin 200 km iç kısmına kadar girebilir.Bunun nedeni bu bölgede dağların kıyıya dik uzanmasıdır.Bu dağların arasından iklim rüzgarları geçer.Marmara Bölgesinde ise üç tip iklim görülür.Çünkü iklim rüzgarlarını engelleyecek dağlık bölgeler yoktur.
VOLKANİK DAĞLAR:
Ülkemizde pek çok yanardağ vardır ama bu dağlar sönmüştür.Bu dağların etrafında bazı volkanik taşlar vardır.Bunlar oluşan volkanik patlamalar sonucunda oluşmuştur.Nemrut Dağı’da bir volkanik dağdır ve bu dağın tepesinde bir göl vardır.Bu göl yüksekte olduğundan soğuk olması gerekirken çok sıcak bir göldür.Çünkü alttan gelen magmalar bu gölü ısıtır.
DELTA OVALARI:
Delta ovaları Akarsuların yardığı ve akarsular buradan geçerken güneş ışığı görmesi ve canlı kalıntılarının toprağı zenginleştirmesiyle oluşan verimli (alüvyonlu) toprak bu ovalara gelir.Böylece bu ovaların verimi artar.
FOSİLLER:
Fosiller canlı kalıntılarının sıkışıp katılaşmasıdır.Bu fosillerden TOROSLAR’IN tepesinde pek çok bulunur.Burada da eskiden deniz olduğu tahmin edilmektedir.
C12 karbonu ile fosillerin yaşı ölçülür.Fosillerin oluşum süreci çok uzun bir süreçtir.
YAZAN:
ATABERK ÜNVER
5/A SINIFI

























1 yorum:

  1. hani şarkı diyor ya "gitmesek de görmesek o köy bizim köyümüz". 5A ülkemizi karış karış nerede ne var artık çok iyi biliyor.kutluyorum sizi.

    YanıtlaSil